Leg je innerlijke criticus het zwijgen op

Vind je het lastig om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen? Iedereen heeft wel zulke stemmetjes, die zeggen dat je bv iets niet goed doet, of dat je je minderwaardig voelt. Het kan je helpen om dan te mediteren, lichaamsbeweging op te zoeken, lezen en yoga zijn allerlei manieren om die stem te dempen. Probeer een paar dingen uit en ontdek wat voor jou het beste werkt. Iedereen is anders en je zal weten wanneer je de perfecte remedie hebt gevonden als je je rustig begint te voelen en de stilte in jezelf kan opmerken.

Spreuk: Er bestaat een stem die geen woorden gebruikt. Luister er naar!

Geef me de kalmte op te aanvaarden, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil ertussen te zien ( Reinhold Niehbuhr)

Meditatie:

Ga rechtop zitten, wervelkolom recht schouders en gezicht ontspannen. Geef jezelf 10 minuten. Sluit je ogen.

Ga met je aandacht naar de adem, als je uitademt voel je hoe de lucht je lichaam verlaat tot alle adem weg is. Dan neem je waar hoe de inademing komt, waar vervolgens de uitademing op aansluit. Richt je aandacht op dat proces.

Sta toe dat je ontspant. Je kunt niets verkeerds doen, verwacht niks bijzonders. Zie dit als een oefening het laten zijn. Laat jezelf zijn, laat je adem zijn. Je hoeft niet heel diep of heel overdreven adem te halen., de adem komt en gaat gewoon en jij bent simpelweg zo goed mogelijk met je aandacht erbij. Als je afdwaalt wat zeker zal gebeuren, verwijt je dat jezelf niet. Dit is heel normaal, wees blij dat je het opmerkt. Richt dan je aandacht weer op je adem en neem die zo goed mogelijk waar.

Wanner de tien minuten ongeveer voorbij zijn, blijf je nog even zitten zonder bepaalde voornemens.

Gedachten komen en gaan voortdurend in ons hoofd. Ze zijn niet perse waar en je wordt niet gedwongen om er veel aandacht aan het besteden als je dat niet wilt. Meditatie maakt het mogelijk om afstand te nemen van de film die zich afspeelt in je hoofd. Zo stimuleert de meditatie jouw gemoedsrust. Je kan afstand nemen!

Maar meditatie vraagt wel training, doe het meerdere keren per week, kort maar regelmatig.

   

Klik op afbeelding voor een vergroting