Aandacht

 

 

 

Het thema voor dit komend seizoen is
AANDACHT.

 

 

 

Alles wat je aandacht geeft groeit.
Door de corona zijn we allen meer aandachtig geworden, gezondheid speelt nu een grote rol en de verantwoordelijkheid voor jezelf en voor anderen is nu meer logisch geworden. De anderhalve meter afstand voelt voor velen nog vreemd maar het werkt wel, als we ons daar aan houden. Ook in de yoga les zal ik en jullie als cursisten daar rekening mee moeten houden. Zo wordt het komen en gaan naar de yogales en bij binnenkomst en weggaan een aandachtspunt. Kom na elkaar en geef iedereen de gelegenheid om zijn of haar plaatsje te nemen. Ook het regelmatig handen wassen is een aandachtspunt.

Wat is aandacht?
Het vermogen om het bewustzijn richting te geven. Aandacht is het facet van het bewustzijn dat we het beste kennen, maar het minst goed kunnen beheersen. Als je je aandacht richt op iets, geeft dat een ervaring. Als ik bv aandacht heb voor mijn gevoelens, ervaar ik blijdschap of verdriet, ongerustheid of opwinding. Als ik mijn aandacht op mijn innerlijk maak ik een diep contact met mezelf. Als ik mijn aandacht richt op universele waarheden, schoonheid of liefde, begin ik de onderliggende bron van alles te ervaren. Het leren beheersen van je aandacht is een van de doelen en neveneffecten van de yoga. Je concentratie verbetert, je wordt je bewust van de subtiele niveaus van de werkelijkheid en je zintuigen worden scherper.

Het achtvoudig pad van de yoga is ook een aandacht training waar ik in het seizoen tijd  en energie aan wil gaan geven. Dit zijn de onderwerpen:

  1. 1 Yama’s.  universele moraliteit
  2. Niyama; persoonlijk voorschrift
  3. Asana; lichaamshouding
  4. Pranayama; ademoefeningen
  5. Pratyahara; terugtrekking van de zintuigen
  6. Dharana; concentratie
  7. Dhyana; diepe meditatie
  8. Samadhi; volledige concentratie op eenwording van het Al.

Door de yoga zo aan te bieden hoop ik dat wij aandacht krijgen voor onszelf, voor de ander, voor ruimte, inzicht, adem, visualisaties en ontspanning. Ik hoop dat ik jullie kan inspireren en dat jullie mooie ervaringen mogen gaan krijgen door de lessen. Samen gaan we een nieuw seizoen in, ik hoop dat het weer een mooi seizoen mag worden, hoe weten we nu nog niet maar ik heb er veel zin in en zie jullie heel graag op de mat of stoel. Mochten jullie vragen hebben of aanvullingen, wees altijd welkom, ik sta er open voor en wil het zeker aandacht geven.

Namasté,

Sari