De kracht van het nu

Het seizoen zit er weer op, met het thema verbinding. Nooit geweten dat verbinding zo’n kracht kan hebben in het hier en nu door de corona. Het seizoen begon goed,  een andere yoga ruimte in Goes, veel zin, en trouwe deelnemers die enthousiast blijven en zijn. Toen het jaar 2020, . een grote storm, onwijs gedrag, gevolg voet gebroken. Zeker drie maanden er mee zoet. Gedwongen rust, en maar loslaten. Corona kwam op de proppen, alles lag stil, en iedereen verplichte pas op de plaats. Kwetsbaar en onzekere toekomst, besluiten die genomen worden. Ja, het leven bestaat uit een drie eenheid, sattva, tamas en rajas. Deze guna.s zal ik nu uitleggen, omdat ze nu zo van toepassing zijn.  Vreemd hoor, ik voel me meer dan ooit verbonden met jullie lieve deelnemers, want jullie hebben mij zoveel liefde gegeven, aandacht en ondersteuning dat ik er stil van word. Daarom kon ik ook de beslissing nemen om nu voortaan thuis yoga te gaan geven. Jullie voelen zo vertrouwd en goed, dat ik het nu doe. Het geeft mij kracht. De kracht van het nu. Kapelle en Heinkenszand blijven hetzelfde, misschien het volgend seizoen ook in Goes, we gaan het zien, stap voor stap.

Bewustzijn, energie en materie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het lichaam heeft brandstof nodig, voedsel, zuurstof, en bewustzijn, hoe sta je in het leven is net zo belangrijk. Stel je hebt verdriet, je voelt pijn in je hartstreek en je bent lusteloos, en heb geen trek in eten. Een drie eenheid, tamas, rajas en sattva.  Een voorbeeld, je hebt hard in de tuin gewerkt (rajas) en je hebt behoefte aan rust.(tamas) . Voldoening over gedane arbeid zorgt voor sattva. Yoga lessen dienen deze drie guna’s ook in zich te hebben, om een voldaan en goed gevoel te krijgen. Maar ook het hele leven heeft dit nodig. Dit om in balans te zijn, en de kracht van het hier en nu te zien en op te merken.

In het laatste yoga magazine van mei 2020, worden deze thema’s ook genoemd, balans om overeind te blijven in moeilijke tijden. Pieker je teveel en heb je het druk in je hoofd, dan heb je rust nodig. Ben je juist niet vooruit te branden, dan werkt vuur goed, rajas. En heerlijk is het om voldaan te zijn, sattva te ervaren in je leven wat toch al zo kort is, en geleefd mag worden! Was het niet zo dat we voor de Coronatijd het zo druk hadden met van alles en nog wat, en opeens was er die rust, niets was vanzelfsprekend meer en bewust omgaan met elkaar, afstand houden en veel thuis zitten was iets compleet nieuws. Maar hoe heerlijk was die rust, die tijd die er opeens wel was, aandacht te geven aan jezelf, en je naasten, heel dichtbij. Tamas, is de kwaliteit van traagheid, luiheid en gebrek aan verandering. In zijn hoogste vorm staat tamas voor standvastigheid en volharding.. Rajas is de typische westerse guna, volop beweging en vuur. De energie van  er is altijd wel iets te doen en   het is nooit af.  Sattva staat voor kwaliteit van rust en harmonie. Deze guna brengt evenwicht tussen tamas en rajas. Sattva is geen gelukzalig stilzwijgen. Een handeling vanuit sattva kan van de buitenkant druk en energiek lijken, maar is op bewustzijnsniveau zuiver. Sattva gaat over juist voelen, juist denken, juist handelen en juist spreken.

Elk z’n kwaliteit, met die stralende rust en harmonie klinkt sattva als de meest ideale guna. Daar wil je zijn. Je kunt geneigd zijn te denken dat als je vanuit rust wilt leven je moet streven naar sattva. Toch hebben we alle guna’s nodig. De een is niet beter dan de andere. Een mooi voorbeeld om te te illustreren is een kaars; Er is vuur(rajas) nodig om de lont(sattva) aan te steken en zo het kaarsvet (tamas) te doen smelten. Zodra een van de drie ontbreekt, heb je niks aan je kaars. Het leven is in beweging. De hele dag glimlachend mediteren in sattva is niet realistich en niet wenselijk. Elke guna heeft zijn eigen kwaliteit. Je hebt tamas nodig om lekker te kunnen slapen,, je hebt rajas nodig om bv jezelf te presenteren om je plan duidelijk te maken en met vuur zet dit wel kracht bij. Je lichaam is vaak tamas, je geest rajas, snel en vol beweging, en daarom is de yoga zo goed, yoga is de verbinding deze brengt geest en lichaam in balans en yoga geeft je dus de sattva, de voldoening en het heel zijn. Het Nu ervaren! Evenals zijn kracht!

Oefeningen:

Sattva: ga liggen op de rug, met de benen tegen de muur, in de gebroken kaars. Blijf  in deze houding voor 2 tot 5 minuten. Adem rustig in en uit.

Ga daarna liggen op de rug met de voetzolen tegen elkaar aan in de liggende vlinder. Blijf in deze houding 2 toit 5 minuten.

Kom overeind en rol langzaam je bovenlichaam af naar de lig houding, savasana. Laat je voeten naar buiten vallen en draai handpalmen naar omhoog, zodat je schouders zich openen en er ruimte ontstaat voor je hart en longen. Leg eventueel een kussen onder de bovenbenen. Laat heel je lichaam ontspannen, van je tenen tot aan je kruin. Ontspan ook het gezicht, kaken, tong, neusvleugels oogleden en voorhoofd. Laat de adem ontspannen, volg het ritme van je buik die op en neer gaat bij elke in en uit ademing. Laat de geest , het denken, langzaam aan stiller worden. Laat los.

Rajas: sta rechtop en zwaai met beide armen langs en rond het lichaam. Doe dit 2 tot 5 minuten. Als je de beweging inzet vanuit het bekken, zwaaien de armen krachtiger rondom je.

Tamas: Staande tang: zet de voeten naast elkaar en buig naar voren. Pak de enkels, je mag de knieën buigen als je er niet komt, en laat het hoofd hangen. Duw langzaam de knieën naar achteren, hielen meer naar omlaag en de stuit omhoog .De achterkant van de benen worden gerekt, hamstrings, en richt je adem hierop. Blijf in deze houding 2 tot 5 minuten.

Gedicht:

De zandloper:

Mijn lichaam is een zandloper.
Boven het hoofd.
Onder is het hart.
De hals biedt enkel doorgang bij vrede.

Als ik geen vrede heb
Word ik onstabiel.
Boven zit het vast
En alles voelt zwaar.

Vind ik vrede
Dan stroomt het zand
Waardoor diepe vreugde
Ontstaat in mijn hart.

Een stukje uit het verhaal Tusk. www.tusk.today

Spreuk:

je mag elke dag opnieuw beginnen.

Verhaaltje:

De reiziger en de monnik.
Een reiziger was onderweg van een dorp in de bergen naar een dorp onderin het dal. Halverwege ontmoette hij een monnik die in de berm aan het werk was. Broeder, kunt u mij vertellen hoe de mensen zijn in het dorp beneden? Vroeg de reiziger. Dat kan ik wel, antwoordde de monnik, maar vertel me eerst eens hoe de mensen waren in het dorp waar je vandaan komt.

Nou, dat viel me niet mee, ik vond de mensen onvriendelijk en gehaast, niemand nodigde mij uit en volgens mij hadden ze liever dat ik snel weer vertrok.

Ik ben bang zei de monnik toen, dat het dorp beneden niet anders zal zijn.

Even later ontmoette de monnik een reiziger die onderweg was van een dorp beneden in het dal naar een dorp hoog in de bergen. Ook deze vroeg hem hoe de mensen in het dorp boven in de bergen waren. Toen  de monnik hem vroeg hoe de mensen waren in het dorp waar hij vandaan kwam, antwoordde deze: Oh , die waren zo vriendelijk, ze hadden alle tijd voor me en wilden niet dat ik wegging. Dat denk ik zei de monnik, dat de mensen in het dorp boven ook zo zullen zijn.

Klik op een foto om deze te vergroten

 

 Ik wens iedereen een goede zomer en tot ziens in september, derde dinsdag van de maand, prinsjesdag is yogadag.

Namaste