8 – voudig pad.

Patanjali wordt wel beschouwd als de Vader van Yoga. Eerst werd zijn kennis mondeling doorgegeven, hij leefde duizenden jaren terug. Later werden zijn lessen op schrift gesteld.

Dit gebeurde in korte teksten, sutra’s genaamd.

Hij zei dat yoga het moment is waarop de beweging van de gedachte “stopt” Yoga kan je een grote vrede brengen in jezelf. Zeker de yoga nidra  de yoga van de slaap die we zeker een aantal keren gaan doen dit seizoen. Om geleidelijk de gedachten te temmen heeft Patanjali het proces beschreven in 8 stappen die ik elke maand een voor een zal beschrijven. Ik begin bij de

1 Yama’s,  dat zijn onthoudingen, iets wat je niet doet. Dat zijn;  geen geweld plegen, niet liegen, niet stelen, en matig eet-,koop en leefgedrag tonen.
Ahimsa (geweldloosheid)

Saya (waarheidslievenheid)

Asteya (niet stelen)

Brahmacharya (zelfcontrole)

Aparigraha (begeerteloosheid)

2 De Niyamas (voorschriften,  de tweede stap.

Niyamas zijn juist de dingen die je wel doet. Deze stap bestaat ook weer in 5 kleine stapjes;

Sauca (zuiverheid, reinheid)

Santosha ( tevredenheid, gelijkmoedigheid)

Tapah (verdragen van pijn en plezier als zijnde gelijk)

Svadhyaya (zelfstudie)

Ishvara-pranidhana ( overgave)

 

3  Asana’s (lichaamshoudingen)

4 Pranayama ( energie, adem bewegingen)

5 Pratyahara (terug trekken van de zintuigen)

6 Dharana ( concentratie)

7 Dhyana (meditatie)

8 Samadhi ( vrede, eeuwig )

 

Volgende  maand zal ik geweldloosheid beschrijven  de eerste stap van de Yama’s, .Ahimsa.

 

Oefeningen:

Ga zitten en neem de tijd voor jezelf. Luister naar de eventuele geluiden om je heen en luister naar de stilte tussen de geluiden. Wees zelf stil. Geniet van de stilte, van de rust. Vanuit deze rust kijk je naar de wereld en naar jezelf. Zonder oordeel of mening. Gewoon, aanschouw de wereld zoals die is. Aanschouw jezelf zoals je bent. Word dan geleidelijk weer wakker en start zo je dag.

 

Staan, strengel je vingers in elkaar achter op je rug. Inademend de ellebogen meer naar elkaar toe en handen naar omhoog. Dit kan maar een klein eindje. en blijf rechtop staan. Borstopener.  Dan uitademend de handen weer terug naar het lichaam. Na drie keer buig je voorover en de handen gaan naar omhoog. Blijf in deze houding en adem door. Het is een variant van de Krijger je laat je innerlijke strijder los en je buigt compassievol je hoofd. Forceer niks aub.

Spreuk: als de yogi is verankerd in geweldloosheid, verliezen anderen in zijn omgeving als vanzelf elk gevoel van vijandigheid.

 

 

Workshop  Soulcollage maken. 24 oktober of  21 november 2020. Samen met Arlette Wieringa wil ik jullie deze workshop aanbieden. Je gaat een collage maken en dit wordt begeleidt en na de collage worden je een aantal verdiepende vragen gesteld om jezelf op dat moment te kunnen herkennen. Alle materialen zijn aanwezig. De groepsgrootte  is niet meer dan 6 personen. Je kan je bij mij opgeven. Kosten 15 euro inclusief iets lekkers en een kopje thee. Tijden; van 13.30 uur tot uiterlijk 16.30 uur. Op de Oostwal 83 te Goes.   De tweede datum in november is in Kerkwerve, ook met een maximum van 6 deelnemers.