Niet stelen.

Yama III

Asteya

Spreuk:

Wanneer iemand standvastig wordt in het zich onthouden van diefstal, valt hem alle rijkdom ten deel.
(patanjali yoga sutra’s II.37)

Instinctief weten we precies wat niet goed is. Als je snel voor iemands neus de laatste plek op het terras inpikt, zit dat plekje net iets minder lekker. Zelfs een  kind dat een koekje pikt, voelt zich meteen schuldig… Je kan ook ideeën stelen van een ander of foto’s via Instagram. Stel je komt te laat op een afspraak, steel je als het ware tijd van de ander. Het gaat niet om materiele zaken, rijkdom vind je in je geest. Vrij denken, niet begeren, wat jou niet toekomt.

Willen hebben is vaak een aanleiding tot diefstal. Patanjali noemt dit onwetendheid. Er valt niets te halen in dit leven, alles passeert slechts. Alles op deze aarde is een gift. Waarom dan stelen? We zijn met lege handen gekomen op deze aarde en met lege handen gaan we weer weg. Het is veel beter om te geven dan om te nemen.

Wie geeft, ontvangt en wie werkelijk ontvangt, geeft automatisch.

Bij een verslaving wil je alleen maar hebben, steeds heb je dan een gevoel van tekort.

Wie vertrouwen krijgt in een universele wet van geven en ontvangen, daar in harmonie mee leeft, heeft nooit een tekort. Er is nooit tekort en er ontstaat tevredenheid.

Dit is een innerlijke rijkdom. die de mens gelukkig maakt.

Niet stelen, maar in plaats daarvan leren geven en ontvangen, zal je een tevreden mens maken. Er is genoeg voor iedereen.

Oefeningen:

De kat. Ga op handen en knieën zitten en op de uitademing maak je je rug bol, je spant alle spieren aan van het bekken, buik, billen, bekkenbodem, en dan zet je de rug recht of hol, en je ademt weldadig in. Je ontspant de spieren met name in het bekken. Geven en nemen.

Liggende twist: lig op je rug, strek je linker been in de lucht en beweeg het been vervolgens naar rechts. Houd je been gesterkt of buig je knie iets. Je onderste been kun je buigen. Strek de armen zijwaarts en kijk naar links. Hou je bovenrug stevig op de vloer. Blijf een minuut zo liggen, adem naar de bovenste flank en okselgebied.  Kom dan rustig terug en herhaal de oefening aan de andere zijde.

Spreuk:

Iemand die niet steelt heeft juwelen in handen.