Kuisheid

 

 

 

 

 

 

 

 

Vierde yama

Volgens de oude yogi’s,s staat bij de geboorte al vast hoeveel ademhalingen we tot onze beschikking hebben in dit leven.  Dus Patanjali benadrukt dat we zuinig moeten omspringen met prana, energie, want je weet nooit wanneer de voorraad op is. Maar hoe doe je dat?

In ieder geval door goed te observeren waar je energie aan besteedt.

Van sommige  vrienden krijg je energie, anderen kosten juist veel energie. Maak daarin een keuze en neem afstand van de energievreters in je leven.

Onze seksuele energie wordt door yogi’s gezien als onze krachtigste energiebron: het kan ten slotte nieuw leven schenken.  Sommige van de yogi’s zien totaal af van deze energie zodat ze niets van die heilige energie verspillen. Daarom wordt deze yama kuisheid genoemd. Maar aan jou of je dit echt wilt. Energiek zijn is heerlijk, dit kun je ook bereiken door je creativiteit, levenslust in te zetten. In de kundalini yoga kun je via ademoefeningen de energie aanboren en ook door asana’s oefeningen om je meer energiek te voelen.

Oefeningen:

De liggende twist: ga op je rug liggen en strek je rechterarm omhoog langs je oor.

Buig je rechterknie en  breng hem op een inademing naar de grond aan de linkerzijde van je lichaam. Let op dat je schouders op de vloer blijven terwijl je je lichaam draait en strekt. Op de uitademing kom je terug. Wissel om, en sterk je linkerarm omhoog en breng je linkerknie naar je rechterzij. Herhaal dit een aantal keer.

Cobra: kom op je buik liggen met je schaambeen op de vloer en je bilspieren, schouders en gezicht ontspannen. Je handen plaats je aan weerszijden van je borst op de vloer. Steek je tong uit en adem door je mond. Doe de cobralift: beweeg op een inademing omhoog en op een uitademing terug naar de vloer. Doe het rustig, maar in een gestaag tempo.

Boog: Kom op je buik liggen en pak beide enkels vast. Breng je borst en benen naar omhoog.. Schommel van voren naar achteren, en steek eens je tong ver uit je mond, adem kort en krachtig in en uit door de mond, je adem is hoorbaar. Houdt je gezicht, nek en schouders zo veel mogelijk ontspannen.

Spreuk:

De yogi die zuinig omgaat met zijn energie, zal grote kracht en vitaliteit verzamelen.

Schilderen:

Mijn blauwe dame is af, mijn vierde opdracht, hopelijk volgen er meer, geen yoga maar heerlijk schilderen.