Niet begeren.

Vijfde yama.

Onze huizen staan overvol. Van al deze spullen wordt ons leven niet gelukkig. Van nog meer spullen kopen, worden we dan ook niet nog gelukkiger. Maar hoe verleidelijk is het niet om toch dat leuke zomerjurkje te kopen? Volgens deze yama is het belangrijk om je af te vragen of iets bijdraagt aan je spirituele ontwikkeling. Want hoe meer we verzamelen, hoe groter ons ego wordt. Ale we iets nieuws kopen, ebt het geluksgevoel vaak snel weg en zie je weer andere leuke schoenen of jurkjes. Of een groter huis,, of een leuke bril, een nieuw kleed. Niet begeren gaat over het doorbreken van deze negatieve spiraal. Juist door je hoeveelheid spullen niet te vergroten, maar te consuminderen, ontdek je echt wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. En dan zou kunnen blijken dat je het jurkje niet nodig hebt.

Niet begeren, gaat verder dan materiele zaken. Het gaat ook over het niet verlangen naar macht of roem en je niet vastbijten in je overtuigingen. Want door vast te houden aan ideeën of regels beperken we ons om de wereld te zien zoals ze echt is.

Vandaar dat ik de foto van de treurwilg nu erbij zet, kijk eens goed om je heen, en zie de pracht van de natuur! Het kost niks, het is niet van jou, maar jij kan er zoveel van genieten!

Ga eens bij je zelf na, heb jij last van verzamelwoede? Heb je moeite om dingen weg te doen en schaf je veel spullen aan?

Als ik dat bij mezelf na ga, heb ik wel last van verzamelen en kan moeilijk dingen weg doen. Als ik het voor een ander doe, dan gaat het prima, maar zodra het voor mezelf is, heb ik er moeite mee. Dus de yama mag ik nog wel eens goed bestuderen.

Volgens psychologen zien veel verzamelaars hun gedrag niet als een probleem. Vaak is het de omgeving die er last van heeft. Mocht je toch aan de slag willen om spullen een andere bestemming te geven, kan het helpen dat een vriend of vriendin je helpt, of zelfs een professionele organiser. Maar gewoon je boerenverstand gebruiken is ook prima, en de voorjaarsschoonmaak komt eraan, en wie weet, ga ik of jij er aan meedoen…..

Oefening: de boom.
Sta stevig op je rechterbeen, trek je linkervoet op en plaats de voetzool tegen de binnenkant van je rechterbovenbeen, of lies.. Richt je blik op een punt voor je op de grond.. Strek je armen zijwaarts omhoog. Handen eventueel in chin mudra, met de toppen van de duim en wijsvinger tegen elkaar. Herhaal op je linkerbeen.

Spreuk:
Lat je niet verleiden of afleiden: je bent al af, je hebt alles al.
Meer dan gewoon “zijn” is niet nodig.