De niyama’s 

tweede stap van het achtvoudig pad van Patanjali

Na het observeren van ons gedrag in de buitenwereld, brengt Patanjali de aandacht in de tweede stap van het achtvoudig pad dichter bij ons zelf. De niyama’s kun je zien als leefregels die over het lichaam, de geest en de persoonlijke omgeving gaan. Met de niyama’s werk je aan zelfdiscipline en innerlijke kracht. De eerste niyama, saucha (reinheid), gaat over het reinigen van het lichaam en de geest. Maar ook het schoonhouden van je huis kun je zien als saucha. Hiermee schep je namelijk een vruchtbare omgeving voor je practice.

De volgende niyama, santosha, leert ons tevreden te zijn met wie we zijn en wat we hebben.

De laatste drie niyama’s zijn een vorm van Kriya yoga, ofwel yoga in actie. Je kunt ze elke dag beoefenen. Met tapas (zelfdiscipline) en svadhyaya (zelfstudie) train je jezelf in het aannemen van de levensstijl van een yogi. Je observeert je gedrag en gedachten en ontdoet je langzaam maar zeker negatieve acties. Op die manier kun je je volledig overgeven aan een leven vol innerlijke vrede. Deze overgave heet ishvara pranidhana en is de vijfde niyama.

 

Zelfobservatie bestaat uit: reinheid, tevredenheid, zelfdiscipline, zelfstudie en overgave.

Niyama = zelfobservatie, interne discipline.

Yam = controleren, beteugelen.
(sutra 2.32)

Oefening één:

Als je eens weg bent geweest en je komt weer thuis, kijk dan eens heel goed naar je thuis, wat is overbodig en kan weg en wat wil je graag houden? Neem hier actie in.

Oefening twee:

Mediteer eens wat regelmatiger, je geeft je geest rust en je kan meer helder denken.

 

Recept:

Alcohol vrije  gember mojito

Het wordt weer lente, en dan kunnen we weer buiten iets lekkers drinken, misschien een idee om dit te maken?

  • 10 blaadjes munt, plus een paar takjes voor de garnering.
  • 30ml rijststroop
  • 30ml limoensap
  • ijs naar keuze
  • 200ml gingerale
  • 1 schijfje limoen voor de garnering.

Kneus de blaadjes munt in een shaker, doe de stroop en het limoensap erbij, daarna het ijs.
Schud goed.
Vul af met de gingerale, zeef en schenk in een glas vol ijsblokjes.
Garneer met een takje munt en schijfje limoen.
Cheers!